En liten snabbis signerad surmufflan

Sa till Jonny att jag bara skulle skriva en liten snabbis så vi får väl se hur det går.
Har egentligen inte så mycket i mina tankar... För tillfället tänker jag på mitt nya smeknamn Jonny gav mig; "Preggo-Fia" efter att jag blåst upp magen. Tycker nog att Preggo-Fia låter lite... Antingen snuskigt eller bara dumt, eller kanske en kombination? Nä, den dagen jag blir på smällen så ska jag kallas nå bättre. Med tanke på hur jag blir när jag har PMS och hur mycket hormoner som strålar runt i kroppen under graviditet så borde jag kallas något värre.
Kanske bitterfittan eller så kanske man snor Therese smeknamn som hon fick av Jonny vid en släng av PMS: Surmufflan

Handla påskägg idag... Fan va dyrt det är!! Och inte är det några extrapriser på godis i Gestapo-ICA här i byn heller! Skandalöst!
Ricky Martin har tydligen kommit ut ur garderoben - good for him och det var väl fan på tiden (läste nu att det visst var ett tag sen.. jag får skämmas)!
Nä, annars regnar det hallon.
Surmufflan signing off!

3-rättersmeny, dränkta sorger och lathet

Så var helgen förbi... Fredagen var det spelkväll hos Sanna och Jonathan. Grabbarna vann i slutändan men vi tjejer kämpade på bra. Lärde mig att Jonny inte kan stava baklänges och att han är urusel på att rita med stängda ögon.
Mötte en lagom onykter Jana i Gullmars. Hon var så pass lagom onykter att hon slaggade på vår soffa (för er som inte vet bor hon 2 minuter från oss)! Något av en bedrift tror jag.
Lördagen gick åt till städning och betala räkningar... Senare på kvällen splittrade vi oss. Jonny drog till Gugli och Tom medan jag fick besök av två härliga brudar; Nina och Iris. Jag bjöd på 3-rätters och vi fick alla chansen att prata ut. Det dränktes lite sorger i mousserande, rödvin, vitt vin och martini. Huxflux var klockan 4 på morgonen och jag lagom simmig i ögonen. Ut med brudarna och sova.
Jobbade kväll igår och har nog aldrig haft en så stressig kväll. Det var larm hit och hallå dit, jag kände att jag inte räckte till. Det värsta att jobba med gamla människor är att deras livsvärld är så liten så de glömmer bort att det finns fler än dem som behöver hjälp och allt ska ske på två sekunder.
----
Dagens recept består av min 3-rättersmiddag jag bjöd damerna på i lördags:
Förrätt
Mozzarella och tomat med olivoljedopp och bröd
Det låter nog mer fancysmanchy än vad det är haha! Jag varvade i alla fall tomat och mozzarella med basilika emellan. När det var klart såg det så fjuttigt ut så jag tog ett kaffefat som är ganska djupt (thx IKEA) och hällde i olivolja i fatet. Sen pepprade jag och saltade med havssalt. Serverade med bröd som doppades i fatet.
Varmrätt
Sofias lammlasagne
1 gul lök hackad
4 vitlöksklyftor varav 3 skivade
5 stora champinjoner skivade
500 g lammfärs
1 krm sambal oelek
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 msk oregano
½ krm cayennepeppar
1 msk örtkryddor provencale (finns i frysdisken)
3 lagerblad
2 msk rödvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar efter behag
Fräs lök, skivad vitlök och champinjoner i olja och smör. Lägg undan när det blivit mjukt. Fräs köttfärsen tillsammans med 1 krossad vitlöksklyfta. När färsen är brynt tillsätter du löken och champ. Lägg i sambal, tomatpuré, kryddor och tillsätt buljongtärningen. Häll på rödvinsvinäger och krossade tomater och låt stå och puttra hur länge som helst...
Bechamél
1 l mjölk
100 g smör
1 ½ dl mjöl
Salt,peppar
Koka upp mjölken och smält smöret i en annan kastrull. Vispa i mjölet i smöret och späd ut med den varma mjölken. Rör ihop och koka upp tillsammans. Låt småkoka ett par minuter. Salta och peppra.
Smörj en form. Börja med ett tunt lager köttfärssås. Använd FÄRSKA lasagneplattor, det är mycket godare!! Varva sås, bechamel och plattor. Häll på det sista av bechamelen (jag använde dock inte precis allt), gratinera med riven parmesanost ca 2 dl.
Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.
Efterrätt
Chokladmoussetårta
Hittade receptet på en annan blogg: http://mingodasida.blogspot.com
Hon hade också beskrivit lite svårigheter med moussen. Den mörka chokladmoussen gick utomordentligt bra. Men den ljusa var desto mer krånglig. Den ville inte hålla värmen så gelatinet smälte inte ner. Jag värmde på igen och tillsatte ännu ett gelatinblad när jag inte blev nöjd. Till slut orkade jag inte pula mer utan körde en chansning och blandade i grädden. Det gick fint! Observera att tårtan är jättemäktig!
Tårtbotten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl
Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Smält den mörka chokladen. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Fördela moussen över tårtbotten.
Smält mjölkchokladen. Rör först ner äggen, sedan ett gelatinblad i taget. Värm chokladen igen om den stelnar innan allt gelatin hunnit smälta. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan.
Låt stelna i kyl några timmar innan servering.
-----------
Det var det... Måste göra reklam för min älsklings blogg också:
http://jetaimebaver.blogg.se/
Så var helgen förbi... Fredagen var det spelkväll hos Sanna och Jonathan. Grabbarna vann i slutändan men vi tjejer kämpade på bra. Lärde mig att Jonny inte kan stava baklänges och att han är urusel på att rita med stängda ögon. 
Mötte en lagom onykter Jana i Gullmars. Hon var så pass lagom onykter att hon slaggade på vår soffa (för er som inte vet bor hon 2 minuter från oss)! Något av en bedrift tror jag.
Lördagen gick åt till städning och betala räkningar... Senare på kvällen splittrade vi oss. Jonny drog till Gugli och Tom medan jag fick besök av två härliga brudar; Nina och Iris.

Jag bjöd på 3-rätters och vi fick alla chansen att prata ut. Det dränktes lite sorger i mousserande, rödvin, vitt vin och martini. Huxflux var klockan 4 på morgonen och jag lagom simmig i ögonen. Ut med brudarna och sova.
Jobbade kväll igår och har nog aldrig haft en så stressig kväll. Det var larm hit och hallå dit, jag kände att jag inte räckte till. Det värsta att jobba med gamla människor är att deras livsvärld är så liten så de glömmer bort att det finns fler än dem som behöver hjälp och allt ska ske på två sekunder. 
----
Dagens recept består av min 3-rättersmiddag jag bjöd damerna på i lördags:

Förrätt
Mozzarella och tomat med olivoljedopp och bröd
Det låter nog mer fancysmanchy än vad det är haha! Jag varvade i alla fall tomat och mozzarella med basilika emellan. När det var klart såg det så fjuttigt ut så jag tog ett kaffefat som är ganska djupt (thx IKEA) och hällde i olivolja i fatet. Sen pepprade jag och saltade med havssalt. Serverade med bröd som doppades i fatet.

Varmrätt
Sofias lammlasagne



1 gul lök hackad
4 vitlöksklyftor varav 3 skivade
5 stora champinjoner skivade
500 g lammfärs
1 krm sambal oelek
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 msk oregano
½ krm cayennepeppar
1 msk örtkryddor provencale (finns i frysdisken)
3 lagerblad
2 msk rödvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar efter behag 
Fräs lök, skivad vitlök och champinjoner i olja och smör. Lägg undan när det blivit mjukt. Fräs köttfärsen tillsammans med 1 krossad vitlöksklyfta. När färsen är brynt tillsätter du löken och champ. Lägg i sambal, tomatpuré, kryddor och tillsätt buljongtärningen. Häll på rödvinsvinäger och krossade tomater och låt stå och puttra hur länge som helst... 
Bechamél
1 l mjölk
100 g smör
1 ½ dl mjöl
Salt,peppar
Koka upp mjölken och smält smöret i en annan kastrull. Vispa i mjölet i smöret och späd ut med den varma mjölken. Rör ihop och koka upp tillsammans. Låt småkoka ett par minuter. Salta och peppra.
Smörj en form. Börja med ett tunt lager köttfärssås. Använd FÄRSKA lasagneplattor, det är mycket godare!! Varva sås, bechamel och plattor. Häll på det sista av bechamelen (jag använde dock inte precis allt), gratinera med riven parmesanost ca 2 dl.
Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.

Efterrätt
Chokladmoussetårta



Hittade receptet på en annan blogg: http://mingodasida.blogspot.com
Hon hade också beskrivit lite svårigheter med moussen. Den mörka chokladmoussen gick utomordentligt bra. Men den ljusa var desto mer krånglig. Den ville inte hålla värmen så gelatinet smälte inte ner. Jag värmde på igen och tillsatte ännu ett gelatinblad när jag inte blev nöjd. Till slut orkade jag inte pula mer utan körde en chansning och blandade i grädden. Det gick fint! Observera att tårtan är jättemäktig!
Tårtbotten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl
Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Smält den mörka chokladen. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Fördela moussen över tårtbotten.
Smält mjölkchokladen. Rör först ner äggen, sedan ett gelatinblad i taget. Värm chokladen igen om den stelnar innan allt gelatin hunnit smälta. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan.
Låt stelna i kyl några timmar innan servering.

-----------

Det var det... Måste göra reklam för min älsklings blogg också:
http://jetaimebaver.blogg.se/

Vegowok, nudelfördelning, deklaration och Rix FM-fest

Ännu en dag på jobbet gick förbi. Bakade morotskaka som blev väldigt uppskattad. Överlag en riktigt bra dag där alla i arbetslaget åt våfflor tillsammans på eftermiddagen. Vissa stunder känner jag att jag verkligen trivs på bygget. Andra gånger mår man dåligt av bara tanken att gå dit. 
Tjuvkikade (lovade mig själv till en början att vänta på pappret) på deklarationen igår också. Drygt 2000 kr tillbaka *phew*. Ringde Jonny när hans deklaration damp ner i lådan:
S: Ska jag kolla din deklaration?
J: Ja gör det!! (ivrig)
S: Du får tillbaka 267 kronor
J: Woooo!!! FEST I MIDSOMMAR!! 
--
Det blir en sjuhelvetes fest det!
Jonnys systerdotter blev överfallen igår, som tur var klarade hon sig undan utan skador. Hemskt att inte kunna gå igenom ett centrum utan att känna sig trygg!
Pratade med Telia idag... För ett par veckor sedan var jag med i en tävling på Rix FM (Gissa låten) och vann på utslagsfråga. Man skulle svara på intron från årets melodifestival som jag hade missat flera omgångar av så jag hade inte en susning. Brandmannen jag spelade mot var lika lost han så efter en helt oinspirerad tävling med bara tyst i radion (och svordomar från mig ej att glömma) så blev det utslagsfrågor. Två frågor hann komma men ingen svara rätt. Sista frågan som jag vann på var vem som tappa kjolen 1985 som programledare för festivalen. Tack vare Lill Lindfors fick jag en massa finfina priser: 
En hemmafest:


En Sony Ericsson Satio:



Och så telefoni, bredband och digital-TV från Telia gratis i 6 månader!! Helt absurt att vinna något sånt, man tänker ju alltid att det inte kan hända en själv. Hursomhaver så eftersom vi bytt till BBB nyligen så orkar vi inte tjafsa om så jag får ett presentkort på Telias butik på 3000 spänn... Tacka vet jag Lill Lindfors!!

----

Nåja... Blev vegowok idag... Den blev dock lite tanig i smaken, ska experimentera vidare, men lämnar ut receptet:

Dagens recept: Fias Vegowok
½ gurka skuren i skivor
10 broccolibuketter
Vattenkastanjer i burk
1 röd paprika skuren i stora bitar
1 burk minimajs
3 skivade vitlöksklyftor
1 tunt skivad morot
2 rödlökar skurna som båtar
½ paket frusna sockerärtor (eller färska såklart)
salt, peppar
2-3 portioner nudlar (körde risnudlar idag men tyckte det var bättre med vanliga)
Woksås:
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
2 msk japansk soja
2 msk Oystersås (kanske mer?)
½-1 dl Sweet Chilisås
2 cm hackad röd chili
1 krm ingefära (eller riven färsk)
Skiva/hacka grönsakerna enl. ovan. Koka nudlarna. Woka grönsakerna i omgångar utefter vad som tar längst tid (eller var slö som jag var idag och släng på allt - det är inte så noga i stridens hetta!). Salta och peppra. Fördela nudlarna i woken (hur fan man nu ska göra det på något vettigt sätt... Någon som vet?!). Häll på woksåsen och servera kort därefter.

Som sagt tror jag dock att man kan bränna på lite mer på woksåsen, kanske mer chili och lite mer oystersås eller teriyakisås tror jag nog funkar fint också.

Good luck!

----

Nu är det LOST!!! Puss & kram!

Födelsedagar

Idag vill jag säga grattis till Desi och Alexandra som fyller 25! :)

Desi har jag känt sedan 4:an i grundskolan. Vi har varit med om en del små revolter under tonåren och i sjuan var vi väl inte direkt skolans mest helylle elever... Här har vi Desi:





Alexandra känner jag sedan gymnasiet, vi har inte så jättetät kontakt idag direkt men det kan hänga ihop med att hon också bor ute på landet (Uppl. Väsby :P). Alexandra till höger på 80-talsfest hemma hos oss:




För övrigt gläder jag mig över det vackra vädret - våååååår!!! :D Och så inväntar jag med viss skräck deklationen... Har aldrig fått restskatt tidigare men är varje år så nervös. Vore just toppen att få en skattesmäll på flera tusen lagom till Bali-resan (27 september drar vi :D!), huvva!

Puss & kram och nyp i stjärten

Dagens recept

Håll i hatten, nu är jag i farten! Stackars Jonny, blir alldeles övergiven :/.

Nåväl... Jag skrev ju att jag skulle skriva om mat. Tänkte delge en del av vad jag lagar för mat på det här bygget för den som kanske vill ha lite inspiration eller oinspiration för den delen (vilken nytta nu det skulle tänkas ha).

Så jag tänkte kasta mig rakt ut och delge mitt första recept bestående av dagens middag:

Indisk tornfiskgryta
Det här receptet kan varieras till tusen beroende på hur starkt man vill ha det osv. Ursprunget kommer från en kollega Jonny hade på ett tidigare jobb. Han var indier och brukade då och då bjuda hem kollegorna på middag. Dock har jag nu omarbetat receptet och lagt till si och så så nu vågar jag kalla det mitt!

1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
10-15 senapsfrön
1 burk tonfisk i vatten (jag föredrar abbas)
1 burk krossade tomater
½ burk kikärtor (resten i salladen förslagsvis)
1 krm sambal oelek
1 msk sweet chilisås
Och så en jävla massa kryddor, skriver i ungefär på en höft hur mycket jag tar:
1 tsk garam masala
2-3 tsk spiskummin
1 krm curry
1 krm cayennepeppar
1 krm koriander
1 krm ingefära
1 tsk paprikapulver
Ungefär då...
Ja och så salt & peppar efter behag ;)

Skala och hacka löken och vitlöken (lite hafsigt med vitlöken, gärna mer som skivor). Fräs i olja i en kastrull tillsammans med senapsfröna. Tillsätt kikärtor följt av tonfisken. Krydda. Häll på krossade tomater, sambal och chilisås. Låt putra en stund och smaka av... Krydda vidare ifall du vill ha lite mer sting eller nå...
Servera med ris eller couscous eller kanske bulgur och så sallad förstås.


Das första inlägg




19/9-2009

------------------------------------------------

Så skaffade man sig en blogg...
Och nu då?

Kanske ska rikta in mig på något förutom vardagliga bekymmer och tankar... Mina största intressen är matlagning och foto. Så vi säger att det blir själva grundstenen.

Vidare då.
Vem är jag?

Sofia, 24 år, relativt nygift (19/9-09) med min kära man Jonny (se bild). Bor i Trånkan där man får uppleva salut på morgonkvisten lite som det faller sig:

 


en bit utanför storstaden i en trea med tre marsvin (fr. vänster: Anna-Belle, Mimsan och Frasse):



 Jobbar ute på Lidingö sjukhem som vårdbiträde. Har fil.kand Europaprogrammet - Sociologisk inriktning från Södertörns högskola. Tycker om att sjunga och musik i största allmänhet.

Så... Då var vi kvitt med den saken.

Ska försöka förstå mig på hur det här funkar nu, får återkomma då jag vet bättre.

Mors!


RSS 2.0